GI filosofi
Först och främst kan det ju nämnas att GI mat är en mycket bra kost för den som lever aktivt. Till skillnad från andra dieter är nämligen inte GI så mycket en diet som det är ett tankesätt och en medvetenhet kring hälsa och kost. Många andra dieter kan inte riktigt hantera den belastning den ökade fysiska aktiviteten som hårdare träning ger. De är nämligen designade för att man ska tappa vikt genom att äta lite och kalorisnål mat. Därmed är de inte hållbara som näringsintag för en hållbar fysisk livsstil.
GI fungerar lite annorlunda. Här är kolhydraterna inte skurkar. De är hjältarna. Kolhydrater är kroppens naturliga sätt att lagra och utvinna energi till musklerna. Grundfilosofin med GI är alltså inte att man i första hand ska gå ner i vikt eller undvika kolhydrater. Det handlar om att man ska öka medvetenheten om vad man äter. Att olika typer av kolhydrater tas upp av kroppen på olika sätt.
Därför blir man inte tjock av socker
Att man skulle bli fet av är en sanning med stor mystifikation. Visst är det så att många som äter socker har problem med övervikt. Men det handlar om detaljerna som döljer sig bakom kosten. Och om personen har tillgång till ett gym eller ett par bra rullskidor. Snabba kolhydrater, som läsk och sockerhaltig kost, tas ofta upp av kroppen utan att omvandlas i cellerna. Det vill säga att de liksom genar förbi all annan långsam energi man har lagrat eller ätit. Om man då som många socker-ätare gör, äter socker konstant, och äter ”vanlig” mat samtidigt blir den maten överflödig. Den omvandlas till fett och väntar på bättre tider. Och så blir man fet. Det och att man helt enkelt äter för mycket och tränar för lite.
Noterbart är alltså att socker i sig inte gör en fet. Det är den kost man äter vid sidan av sockret som gör det. I teorin kan man alltså äta hur mycket socker man vill, så länge man borstar tänderna och får i sig protein och fett.