Julbord på GI-vis

Nu är det hög tid för julbord hemma med släkten, med jobbet och med vännerna. Mycket gott serveras och det är lätt att det blir för mycket av det goda. Dock går det att äta enligt GI även på julbordet! Det gäller bara att ha koll på vad som är bra och mindre bra, äta med måtta och prioritera bland de olika rätterna på buffén.

Tidigare inlägg behandlade om vin och GI-metoden . Där gäller principen att vin är okej, så länge man dricker med måtta. Och detsamma gäller med julbord och GI-metoden, för att hålla sig inom ramarna för GI-kost så är det viktigaste att äta med måtta, men det gäller också att prioritera vad man äter på julbordet.

Vad ska man äta?

Man minska på kolhydrater och socker och ska man äta kolhydrater så är det långsamma sådana som gäller. På julbordet kan man alltså hålla sig till bland annat sill, ägg, lax, men man ska undvika gravlaxsåsen och att få i sig för mycket av inläggningen till sillen. Där finns mycket socker. Korvar, rostbiff, julskinka, kål, fisk och andra godsaker går också bra, men undvik Janssons frestelse, potatis, söta såser, lådor och bröd. Välj en stark senap framför en sötad. Det bästa är att göra sitt eget julbord hemma, då kan man bestämma innehållet själv.

”Jag brukar laga den mesta julmaten från grunden. Göra egen sill, köttbullar och prinskorvar. Sen tycker jag att det är mycket godare med den kalla maten på julbordet, så det blir nog mycket lax och annat gott”, säger kostrådgivaren och författaren Ulrika Davidsson till Göteborgsposten .

Vad ska man dricka?

På julbordet finns alla möjliga frestelser, inte minst gällande drycken. Ulrika Davidsson menar på att man kan välja att dricka champagne istället för glögg och kaloririk öl, det är minst lika gott och lyxigt. Julmusten ska man skippa helt, det är gott med ett glas isvatten med också. Rött eller vitt vin funkar också bra.