Rotfrukter är alldeles utmärkt GI-mat

Matlagningstrenderna och allt prat om hälsa de senaste åren har satt en del varor i karantän och andra i skamvrån. Ofta är dessa nya rykten och rön bara överdrifter eller otroligt ensidiga vittnesmål för att förstärka en viss satt bild. Idag är det hög tid att morötter och andra rotfrukter får sin upprättelse och sitt utträde från skräphögen.

Förespråkarna för LCHF är går starkt framåt. Hela dieten har faktiskt på sätt och vis tagit en av GI-dietens grundvalar och gjort den till sin egen. Den säger att många så kallade snabba kolhydrater inte är hälsosamma för den som inte kan kontrollera sitt intag eller för den som vill gå ner i vikt. Men att hävda att den som rostar sina grönsaker i ugnen på en bra gasolspis skulle göra någon sorts ohälsosamt val är en rejäl överdrift. Visst kan man gå ner i vikt genom att undvika kolhydrater helt. Säger man att morötter som har ett lågt GI även som tillagat, ska buntas ihop med andra sockerhaltiga råvaror är inte bara löjligt utan även fel.

GI är inte så mycket en dogmatisk livsstil och diet som det helt enkelt innebär att man håller koll på sina insulin-nivåer och sin blodsockerbalans. Det handlar i första hand om att känna sig mätt länge. En sådan mättnad både känns bra och är bra. Därför kan det vara bra att delvis äta långsammare kolhydrater och delvis se till att blanda ut kolhydraterna med fiberrika frukter och grönsaker. Om man väljer att äta sina morötter råa eller tillagade i ugnen är båda nyttiga och goda alternativ. Skillnaden är mindre än vad man kan tro mellan dem. Kolhydrater är inte farliga i sig. Inaktivitet och okunskap om vad man äter är det.