Allt handlar inte om GI

Vill man leva sunt så ska man äta mat med lågt glykemiskt index. Det är detta som brukar kallas att äta enligt GI-metoden, och det är nog ingenting som förvånar någon att vi förespråkar detta, med tanke på vad den här sidan heter.

Men GI löser inte alla problem. Det handlar även om att få i sig nyttiga mineraler, spårämnen, vitaminer och inte minst antioxidanter. Att äta allsidigt ger ett bra intag av alla dessa ämnen, men man kan behöva lite hjälp med att hitta alla produkter och livsmedel som behövs för detta.

Maca är en sådan produkt, en rotfrukt som odlas i Anderna och som de senaste åren har gjort ett segertåg inom hälsokostbranschen världen över. Maca har länge konsumerats i Peru och andra delar av Anderna, men odlingen var länge blygsam.

Maca kan tillagas på många olika sätt: rostas över eld, kokas eller grillas. Man kan även torka och mala maca för att få ett pulver som kan användas till gröt eller i bakning. Det går också att göra öl på maca. Bladen kan användas på samma sätt som smörgåskrasse, som också tillhör släktet Lepidum. I Sverige är det vanligast att maca säljs i form av ett pulver som man kan använda i matlagningen.