GI Mat
Efter en storhelg med mycket mat, som jul, påsk eller midsommar, är det lätt att känna sig däst, plufsig och tom på energi. Kanske har du till och med lagt på dig några extra kilon efter frossandet? Då kan det vara läge för att börja med GI-metoden, som hjälper dig att komma i form, utan att du för den skull ska svälta dig.
Vi tar julbordet som exempel. Det finns många saker att välja på julbordet som innehåller mer protein än kolhydrater. Julskinka, sill, lax och ägg som exempel går att äta utan att få dåligt samvete. Du kan också tänka på att byta ut det tillbehör som ofta finns på julbordet, som dopp i grytan och potatis, mot fräscha grönsaker och en god bönsallad. Äter du risgrynsgröt på julaftonsmorgon? Inte ett bra alternativ enligt GI-metoden. Gör istället en äggröra och ta lite skinka till den, så håller sig mättnadskänslan längre och du känner dig piggare.
Under julen är det så klart mängder av godis och andra sötsaker i omlopp. Visst kan du ta en knäck med gott samvete, men inte för många om du ska följa vad GI-metoden föreskriver. Ät istället frukt och nötter, som det också brukar finnas gott om. Efter julbordet är det lätt att sjunka ner i soffan i väntan på tomten. Försök att undvika detta och ta istället en stärkande promenad. Du behöver inte bege dig ut och springa, men gå raskt i en halvtimme, så hinner du säkert hem till julklappsutdelningen. Använd gärna stavar under promenaden, vem vet, du kanske fick ett par i julklapp?
Det behöver inte vara svårt, det här med GI mat. Mycket av det vi traditionellt äter i Sverige, som råg, mejeriprodukter, kål och naturligtvis kött och fisk, har i själva verket ett mycket bra innehåll av näring och energi. Problemet är snarare alla de tomma kolhydrater som läggs till när vi svenskar ska "festa till det". Vill du vara säker på att äta mat med ett bra glykemiskt index bör du undvika följande saker:
- Potatis
- Socker
- Raffinerat vetemjöl, som finns i exempelvis vitt bröd
Socker förekommer i den mesta julmaten, inte bara i knäck och pepparkakor utan även i bruna bönor, senap, en del charkprodukter som färdiga kötbullar m.m. Det gäller med andra ord att se upp lite när det gäller socker. Lyckas man dock undvika det, vilket man enklast gör genom att läsa på innehållsförteckningar, så kommer man märka ganska snabbt att man lever mera hälsosamt. Du kanske inte kommer att rasa i vikt, men du kommer märka att du har fått ett jämanre humör, utan de toppar och dalar som lätt blir följden om man äter för myclet socker. Dessutom kommer dina tänder att tacka dig - se där en oväntad fördel med att välja GI kost!