GI Metoden är populär

Tack vare mycket uppmärksamhet i media har GI-metoden under senare år blivit mycket populär. En av de stora fördelarna med dieten är att det inte är en regelrätt bantningsmetod, det vill säga att du inte går hungrig och äter för lite. Vad GI-metoden går ut på är helt enkelt att äta långsammare kolhydrater, som gör att du behåller din mättnadskänsla längre och slipper känna ett sug efter att småäta mellan måltiderna.

Bland annat Expressen har uppmärksammat GI-metoden och gjort en speciell GI-skola på 10 steg som du kan följa. Den första punkten handlar mycket riktigt om vikten att inte äta för lite, utan istället byta ut din vanliga kost till mat som har ett lågt glykemiskt index, alltså GI. Man rekommenderar att du äter tre måltider, plus 1-2 mellanmål varje dag. Något som är lätt att följa är nästa punkt, det vill säga att byta ut allt vitt mot grovt. Vitt bröd, vitt mjöl, vit pasta och vitt ris finns alla i grövre fullkornsvarianter, som är minst lika goda. Vitt mjöl kan exempelvis bytas ut mot dinkel- eller rågmjöl, det finns råris, fullkornsris och fullkornspasta.

En annan mat som du ska minska på enligt GI-metoden är potatis. Istället för potatis kan du äta grönsaker eller bönor, lämpligen sojabönor, då de innehåller mycket protein och till viss del påverkar fettförbränningen. Inte heller bröd rekommenderas, och särskilt då inte vitt bröd, men också fullkornsbröd ska man vara försiktig med. Till frukost rekommenderas mat med proteiner, som ägg, skinka, ost och yoghurt. Undvik att äta en macka till lunch.

Till varje måltid bör du alltså få i dig protein, vilket du finner i fisk, kött, ägg, tofu eller quorn. Det är proteinet som gör att du känner dig mätt, men det ökar också kroppens produktion av fettförbränningshöjande hormoner. Nyttigt fett är det också viktigt att få i sig enligt GI-metoden. Nyttigt fett är till exempel fleromättat fett, som finns i avokado och fisk, samt enkelomättat fett som du hittar i nötter och olivolja. Fibrer är en annan viktig ingrediens, som gör att du också känner dig mätt längre. Baljväxter, gröt, psylliumfrö och linfrö sänker det glykemiska indexet, liksom vinäger, surdeg och citron.

Men inte bara maten spelar en viktig roll i GI-metoden. Du ska också försöka att stressa mindre och sova mer. När du är stressad utlöses ett hormon som kallas för kortisol, som gör att du känner dig hungrig lättare och gör det svårare för kroppen att lagra kolhydrater i musklerna. I värsta fall kan du få diabetes och i bästa fall kan du bli tjock.