Hur funkar det?

Få svenskar har kunnat undvika att höra talas om GI-metoden, som på senare år har rönt stort intresse här hemma. GI metoden bygger som de flesta vet på Glykemiskt Index, som är ett måttsystem för hur snabbt olika födoämnens kolhydrater bryts ned av din kropp. Ett högt GI betyder att kolhydraterna bryts ned snabbt, medan ett lågt GI betyder det motsatta, det vill säga att nedbrytningsprocessen är långsammare. GI-metoden är ingen tillfällig bantningskur, utan en långsiktig omprogrammering av dina matvanor, så att du på sikt kan tappa kilon och må bättre.

Det är inte meningen att du ska undvika fett och proteiner när du använder dig av GI metoden. Dessa ska istället intas i en lagom mängd, vilket gör att din ämnesomsättning blir balanserad och lite långsammare. Det är också viktigt att du dagligen motionerar, med hjälp av den motionsmetod som du föredrar. Det spelar ingen roll om du promenerar, springer, styrketränar, dansar eller klättrar, så länge du får din dagliga träning tillgodosedd.

Men hur fungerar då GI-metoden rent konkret? Jo, när du äter kommer maten att förvandlas till energi. Kolhydraterna som maten innehåller tas upp av mag och tarmkanalen och omvandlas i levern till glukos, eller blodsocker som man också säger. Därefter förs det ut till dina celler genom blodomloppet. Olika kolhydrater bryts ner olika enkelt av kroppen. Glykemiskt index, alltså GI, visar som sagt hur snabbt kolhydraten bryts ned. När halten av blodsocker stiger känner kroppen av detta och utsöndrar därför insulin från din bukspottkörtel. Det insulinet gör är att signalera till exempelvis cellerna i kroppen om att blodsockret måste tas upp, så att blodsockerhalten sänks.

Om du då väljer att äta de kolhydrater som anses snabba, alltså de som har ett högt GI, stiger glukoshalten i blodet snabbt. Som resultat av detta kommer massor av insulin utsöndras och ditt blodsocker kommer att sjunka till en låg nivå mycket snabbt. När detta händer blir du raskt hungrig och känner ett sug i kroppen – du vill ha mat, nu! Det överskott av glukos som finns i cellerna kommer i tillägg att avsättas till fettvävnad, du lägger alltså på dig kilon!

Om du äter enligt GI-metoden och ser till att få i dig långsamma kolhydrater, alltså med lågt GI, kommer glukoshalten i blodet att stiga mycket långsammare. Därför kommer också insulinet i din kropp att utsöndras saktare, vilket gör att mättnadskänslan förlängs och du blir inte lika sugen på att småäta.