Inte bantning

En del missuppfattar GI-metoden och tror att det är en bantningsmetod. Inget kunde vara mer fel. Se istället på GI-metoden som ett slags verktyg, som ska lära dig att äta korrekt. När du använder dig av GI metoden kommer du att vara mätt mycket längre än du är van vid och det är ingen risk för att du ska bli hungrig, trött och sur. Vad som förändras är att du äter mindre energi, samt att det som kallas för den biokemiska miljön i din kropp kommer att förändras så att fettförbränningen också ökar. Visst går det att förlora i vikt utan att använda sig av GI-metoden, man äter helt enkelt mindre och ser till att motionera mera. Men problemet är att du under en längre period inte mår bra av att äta lite och troligen inte heller klarar en längre stund. Det gör att du, när du väl börjar äta som vanligt igen, kommer att snabbt gå upp i vikt.

När du bantar enligt traditionella metoder kommer också problemet med att du förlorar stora delar av din muskelmassa. Du tappar inte bara i förbränning utan också i styrka och blir svag och trött. När du äter enligt GI-metoden tappar du istället minimalt i muskelmassa, vilket betyder att kommer att behålla din fettförbränning och styrka, även fast du tappar i vikt och fettet minskar. Att äta enligt GI betyder också att du får äta tills du är mätt, vilket du också blir snabbare då du äter långsamma kolhydrater som mättar mycket fortare. GI metoden kan du alltså använda resten av livet och inte som tillfällig bantningsmetod!

Att banta traditionellt är rent av farligt, kroppen tar nämligen skada av att under allt för lång tid svälta. GI metoden är ingen svält, utan du blir mätt, nöjd och stark. Men det är viktigt att du verkligen förstår vad GI-metoden går ut på. Många använder sig fel av metoden, fast de tror att de gör rätt. Ett vanligt misstag är att tro att allt som är fettfritt är bra, oberoende av innehållet av kolhydrater och protein. Resultatet blir att många trycker i sig fettfria kakor och chips, i tron om att det inte gör någon skillnad för kroppen. Överflödigt fett ska visserligen undvikas, men det är lika viktigt att kroppen får i sig bra fett. Det rekommenderas därför att du läser på ordentligt om GI metoden innan du hoppar på den, så att har fullständig kontroll över vad du bör få i dig och vad som inte rekommenderas. Lycka till!