Kan vin vara GI?

En fråga som ofta dyker upp när man pratar om GI är vilka drycker som man kan eller ska undvika att dricka om man väljer att hålla sig till GI-kost – sanningen är att du får dricka precis vad du vill, bara du gör det med måtta.

När det kommer till GI vill vi börja med att påpeka att detta faktiskt inte är en diet, det är en sund kosthållning som går ut på att mäta blodsockersvar efter en viss mängd kolhydrater och handlar då om att hålla blocksockernivån i kroppen så jämn som möjligt – samtidigt som man upplever viktnedgång och får ett sundare leverne (källa). Detta innebär alltså att det inte handlar om att ta bort någon specifik maträtt eller att undvika en viss dryck för att inte fuska med sin kosthållning, det handlar om att äta rätt mängder av det man stoppar i sig. Därför är det helt okej att faktiskt ta ett glas vin lite då och då, och om man dessutom vill hålla sig extra mycket inom ramarna av sin GI-kosthållning så kan man faktiskt hitta GI-viner hos exempelvis distributörer såsom Wineworld.

Är vin nyttigare?

När man talar om vin och GI i samma mening bör man vara medveten om att det finns olika åsikter om huruvida ett vin kan vara GI eller ej. Exempelvis skriver man i SvD om hur förkortningar såsom GI, ISO och LCHQ inte gör vinet nyttigare, men sanningen är att exempelvis torrt vin har ett lågt GI vilket är positivt, men alkoholen i vinet ger ett högt energiinnehåll vilket inte rimmar lika med GI-metoden. Hur ska man tänka då? Det rimliga svaret är således att välja torra viner med låg alkoholhalt. Och om man ska se det hela ur ett bantarperspektiv är vin den alkoholhaltiga dryck som man bör välja då vin rent faktiskt inte innehåller några kolhydrater tillskillnad från andra alkoholhaltiga alternativ. Dock ska man hålla i bakhuvudet att vin faktiskt innehåller en mängd kalorier, vilket inte heller är det bästa för kroppen om man vill tappa några kilon. Men det som man däremot ska undvika helt och hållet för att gå ner i vikt är öl, söta likörer och läskblandade drinkar – den typen av dryck innehåller nämligen både kalorier och kolhydrater med högt GI (källa).