Varför GI?

GI-metoden är en kosthållning som handlar om att man i sin kost väljer att äta långsamma kolhydrater och väljer bort sockerrika rätter samt snabba kolhydrater som till exempel pasta och läsk. Sålunda bör understrykas att GI inte är en renodlad bantningsdiet utan snarare en hälsosam livsstil och ett sätt att vårda sin kropp på.

En av de främsta fördelarna med GI är att avsaknaden av snabba kolhydrater bidrar till en jämnare sockerkurva vilket i sin tur medför en långsammare utsöndring av insulin som gör att man håller sig piggare längre än då man äter onyttigt. Dock är en problematik att många missuppfattar metoden eller blandar ihop den med Atkinsdieten som helt och hållet tar bort kolhydrater så som rotfrukter från sin kost vilket inte är nödvändigt. Det hela handlar om att skapa en sund livsstil och en sund inställning till mat där man äter för att bli mätt utan att få stora sug efter socker vilket bland annat snabbmat och andra onyttigheter bidrar till. Men det som är mest positivt är att man kan välja vilken typ av matkasse man är intresserad av att få. Sålunda kan man välja en kasse som passar ens egna diet eller specifika kosthållning för att inte lägga pengar på en matkasse som inte kommer att komma till användning.

Banta med GI

GI-metoden därför en bra metod att rivstarta med eftersom man i första etappen av dieten knappt får i sig några kolhydrater als. Sålunda kan det för en ovan GI följare nästan kännas som en detox eftersom kroppen gör sig av med alla uppsamlat socker som lagrats under en längre tid av att förtära onyttigheter. När sockret sedan är ute ur systemet kommer kosthållningen bli enklare att följa och inom några dagar kommer man märka att även sötsuget minskat i och med att ens blodsockernivå stabiliserats till en normal standard. För den som ändå upplever ett sötsug fungerar frukt alldeles utmärkt som ett substitut trots sin höga halt av fruktsocker eftersom frukt även innehåller ett lågt glykemiskt index vilket gör dem till långsamma kolhydrater. Så för att på bästa sätt gå ner i vikt med GI är det viktigt att äta livsmedel med lågt glykemiskt index som i folkmun betyder långsamma kolhydrater och att inte undvika protein och fett eftersom dessa bidrar till en långsammare ämnesomsättning. Vidare är det även viktigt att man rör på sig och håller sig aktiv för att metoden ska få bästa effekt. Kom ihåg att en aktiv livsstil är en sund livsstil och GI-metoden hjälper dig att nå dit!